
آنچه در این مطلب میخوانید [ ]
وقتی میخواهید عضو جدیدی را به خانواده اضافه کنید…
دكتر تبسم کاظمی صوفي / متخصص زنان و زایمان
اين روزها، به دلیل شرایط جامعه، بحثهای اقتصادی و حتی مشکلاتی در روابط خانوادگی بین زوجین وجود دارد، خيلي از زن و شوهرها دير به فكر بچهدارشدن ميافتند و شايد اطلاعات كمي درباره آمادگيهاي پيش ار بارداري داشته باشند؛ درصورتيكه توجه به آمادگيهاي جسمي پيش از بارداري براي تولد نوزادي سالم امري حياتي و ضروري به شمار میرود. اگر با خواندن پرونده ويژه اين شماره موفقيت به فکر ترمیم روابط خانوادگیتان افتاده اید و تصميم به آوردن عضوي جديد به خانوادهتان گرفتهايد، توجه به اين نكات پزشكي را جدي بگيريد.
آیا احتمال ناباروری در خانمهايي كه سالها بعد از ازدواج باروري را به تاخير مياندازند وجود دارد؟
در مورد کسانی که قصد بارداری ندارند و از همان ابتدای ازدواج، به هر طریقی از روشهای جلوگیری استفاده میکنند، باید گفت که تمام روشهای ضدبارداری نسبت به حاملگی و تولد نوزاد خطرکمتری دارند، به غیر از مصرف قرصهای ضدبارداری توسط افراد سیگاری بالای ۳۵ سال و هیچکدام از روشهای ضدبارداری به غیر از عمل قطع عضو (بستن لولههای رحمی در خانم و وازکتومی در آقا) باعث بروز نازایی نمیشود. اما ممکن است شخصی بدون آگاهی از مشکل اولیه و زمینهای خود، به علت عدم بررسی، پس از سالها استفاده از روشهای ضدبارداری مشکل خود را به آن روشها منتسب کند.
از چند ماه قبل از تصمیم به بارداری، مراجعه به پزشک متخصص لازم است؟
بهطور معمول کلیه پزشکان متخصص در این خصوص توصیه میکنند که خانمها 3 ماه قبل از اقدام به بارداری جهت معاینات و انجام آزمایشهای قبل از بارداری حتما به پزشک مراجعه کنند تا از سلامت جسمی خود و یک بارداری ایمن مطمئن شوند.

چه آزمایشات و پارامترهایی باید قبل از بارداری انجام و تست شود؟
پزشک ابتدا باید شرح حال کاملی از وضعیت طبی و سابقه عملهای جراحی قبلی خانم بگیرد. اطلاعات مربوط به سیکل قاعدگی و سابقه بیماریهای التهابی لگن و روشهای جلوگیری از بارداری مهمند. معاینه فیزیکی خانم باید کامل باشد؛
معاینه کلی، معاینه لگنی و نیز انجام تست پاپاسمیر در این ویزیت صورت میگیرد و برای بیمار آزمایشهای قبل بارداری مانند کمخونی، تست تیروئید، تستهای ویروسی مانند هپاتیت و اچ.آی.وی، تست سرولوژی سرخجه و سیفلیس و … درخواست میشود که درصورت وجود مشکل قبل از اقدام به بارداری درمان مربوط به آن، صورت گیرد.

چه کسانی حتما باید آزمایشهای تخصصیتر، مثل ژنتیک را انجام بدهند؟
خوشبختانه درصد بالایی از معلولیتها با تکنولوژی موجود قابل پیشگیری و راههای پیشگیری نیز در دسترس است. البته این مسئله آگاهی خانوادهها را میطلبد. درهرحال تولد فرزند معلول و ناخواسته مربوط به گذشته بوده و امروزه قابل پیشگیری است.افرادی که ازدواجهای فامیلی دارند یا فرزند قبلیشان مشکلدار بوده و یا سابقه سقطهای مکرر و مردهزایی داشتهاند، باید قبل از اقدام به بارداری حتما جهت مشاوره به متخصص ژنتیک مراجعه کنند.
قبل از بارداری مصرف و ترک چه داروهايي الزامی است؟
از ۳ماه قبل از اقدام به بارداری توصیه به مصرف اسید فولیک میشود به جهت تولید تخمکهای باکیفیت بهتر و در ادامه مصرف اسید فولیک تا پایان هفته ۱۶ بارداری به جهت جلوگیری از بروز نقایص لوله عصبی توصیه میشود. ترک سیگار و قلیان و سایر مواد مخدر و الکل جزو ضروریات است.
آیا برای آقايان هم آزمایشات ضروری جهت بچهدارشدن وجود دارد؟
علاوهبر تأثير رفتار مرد در سلامت روان و جسم زن حامله، روابط شغلي، مصرف سيگار، الكل و مواد مخدر، بيماريهاي ژنتيكي، ايدز و بيماريهاي عفوني ـ مقاربتي در مرد ميتواند در سلامت مادر و جنين نقش مهمي داشته باشد؛ بنابراين لازم است پدران آينده هم خود را براي بارداري و مراقبتهای آن آماده كنند.
پرونده ویژه مجله موفقیت : شماره 331