طی هفتههای اخیر، زندگی ما به طرز شگفتانگیزی دستخوش تغییر شده است. مراسمهای عروسی و پروازهای بینالمللی کنسل شدهاند. مدارس بسته شدهاند و رستورانها تعطیل شده و برای بسیاری از ما انزوا تبدیل به یک روزمرگی تازه شده است.
به منظور مهار و کنترل شیوع بیماری کووید 19، ویروسی که تاثیر بزرگی روی جهان گذاشته است، کارشناسان توصیه کردند که مردم چیزی را تمرین کنند که نام آن را «فاصلهگذاری اجتماعی» گذاشتند.
این اصطلاح دقیقا همان معنایی را میدهد که به ذهن القا میشود و به منظور پیشگیری از شیوع این ویروس فوقالعاده واگیر، باید از تماس فیزیکی نزدیک با اطرافیان خود پرهیز کنیم.
تحقیقات روی پاندمیهای (شیوع گسترده کشوری یا جهانی یک بیماری) گذشته نشان میدهند که فاصلهگذاری اجتماعی در بحث مهار و کنترل یک بیماری به طرز حیرتآوری تاثیرگذار است.
مشکل کجاست؟ انسانها موجوداتی اجتماعی هستند. حتی درونگراترین افراد میان ما خواهان معاشرتهای اجتماعی هستند. همچنین تحقیقات نشان میدهند تنهایی میتواند اثر مخربی روی سلامتی ما داشته باشد. قرار نیست روزها (یا حتی هفتهها) پای تلویزیون بنشینیم.
آنچه در این مطلب میخوانید [ ]
با فاصلهگذاری اجتماعی مشکل دارید؟ 9 راهکار زیر کمک میکنند از پس این دوران نامطمئن برآیید.
1. هر روز با یک دوست صحبت کنید
این چیزی است که من مدتها قبل از عادیشدن فاصلهگذاری اجتماعی آن را تمرین کرده بودم. من در منزل دورکاری انجام میدهم و همسرم گاهی در شیفت شب کار میکند؛ یعنی من مدت زمان قابلتوجهی را تنها هستم و همیشه با یک دوست یا یکی از اعضای خانواده گپ میزنم.
با وجود اینکه چتکردن و پیامک فرستادن هم قبول است، اما من همواره ترجیح میدهم صدای طرف مقابل را پشت تلفن بشنوم یا از طریق ارتباط تصویری، چهرهاش را ببینم.
«ویکتور سندر»، مشاور روانشناسی اجتماعی از کشور سوئد میگوید: «برای حفظ یک رابطه لازم نیست همه را به صورت حضوری ملاقات کنید. مسئله فقط این است که با هم ارتباط متقابل داشته باشید، تجربههایتان را با هم در میان بگذارید و کاری کنید که طرف مقابل احساس کند حرفهایش شنیده شدهاند و این کاری است که پشت خط تلفن یا اینترنت هم میتوانید انجامش دهید.»

2. برای یک نفر نامه دستی عاشقانه بنویسید
شاید طول بکشد تا این سرمایهگذاری به سود برسد، اما ارزشش را دارد. یک برگه یادداشت بردارید و برای یکی از اعضای خانواده یا یک دوست که به فکرش هستید با دستخط خودتان چیزی بنویسید. این نامه نهتنها روزتان بهتر میکند، بلکه به محض دریافت نامه از طریق ایمیل، جرقه شروع یک گفتوگو را میزند.
3. ارتباط خود را با کسانی که همراه آنها در منزل زندانی شدهاید تقویت کنید
اینکه هر روز به ماندن در خانه محدود شوید یک چالش است. برنامههای روزمره ما کاملا به هم ریختهاند و نمیتوانیم کلاس یوگا برویم، با دوستان خود قرار شام بگذاریم یا در ساعات استراحت، گفتوگوی شادی با همکاران خود داشته باشیم. اگرچه به سادگی میتوان به چیزهایی که از دست دادهایم، فکر کرد، اما مهم است توجه کنیم که در این دوران غیرمنتظره چه چیزهایی در منزل عایدمان میشود.
اگر در منزل با همسر، فرزندان یا هماتاقی خود زندانی شدهاید، روی این موضوع تمرکز کنید که در این دوران غیرمنتظره چگونه میتوانید رابطه خود را تقویت کنید. من و همسرم از این وقت اضافی برای پاکسازی کامل آپارتمان استفاده کردیم.
چهار کیسه بزرگ از وسایل را دور ریختیم یا اهدا کردیم و تمام مدت میگفتیم و میخندیدیم. سعی کردیم در حد امکان تلویزیون نبینیم و در عوض سراغ جدول و بازیهای فکری رفتیم. موقعیت فعلی اصلا ایدهآل نیست، اما تلاش میکنیم با جستوجوی موارد مثبت آن حداکثر بهره را ببریم.
4. از دوستانی که افسردگی و اضطراب دارند سراغی بگیرید
انزوای اجتماعی برای همگان دشوار است اما مخصوصا برای افرادی که با اضطراب و افسردگی دستوپنجه نرم میکنند، خستهکننده است. دکتر «کارولین مدن»، مشاور ازدواج و خانواده از کالیفرنیا میگوید: «افسردگی خودش دوریگزیدن از مردم است و اگر پاندمی هم به آن اضافه شود، این دوری توجیهپذیرتر میشود.»
به گفته مدن، آدمهای مبتلا به افسردگی اغلب فرستادن پیامک را به گفتوگوی تلفنی ترجیح میدهند. به دوستتان پیامک بزنید تا بداند به فکرش هستید. حتی اگر پاسخی دریافت نکردید، تماس را قطع نکنید.«لازم نیست جواب بدی، فقط خواستم بدونی به یادت هستم»پیام فوق العادهای است.
در مورد دوستان مضطرب، از صحبتکردن درباره هر چیزی که به ویروس کرونا مربوط است و اضطراب آنها را بدتر میکند، بپرهیزید؛ یعنی هیچ متنی درباره کووید 19، خواه خبر فوری باشد و خواه بستهشدن رستورانهای سطح شهر، برای او نفرستید. مدن میگوید: «سعی نکنید با حرفهای مثبت اضطراب آنها را کم کنید چون نشانه عدم همدلی شماست.»

5. بگذارید یکی از اعضای خانواده از طریق ارتباط تصویری برای فرزندتان قصه قبل از خواب بخواند
اگر فرزندانتان پیش از این معاشرت زیادی با دوستان و اعضای خانواده داشتهاند، بگذارید پدربزرگ یا مادربزرگ، عمه یا عمو از راه دور برای آنها قبل از خواب قصه بخواند.
«جیمی زوکرمن»، روانشناس بالینی از پنسیلوانیا میگوید: «برنامههای اسکایپ و واتسآپ ابزار فوقالعادهای برای برقراری ارتباط تصویری با دیگران هستند. آنها ارتباط عاطفی را از طریق حالات صورت و لحن صدا منتقل میکنند.»
6. با دوستان خود یک مهمانی تصویری برگزار کنید
نمیتوانید برای تماشای برنامه هفتگی به آپارتمان دوستتان بروید؟ «آدینا ماهالی»، کارشناس و مشاور سلامت روان از نیوجرسی توصیه میکند که یک مهمانی مجازی داشته باشید. یک برنامه یا فیلم را انتخاب کنید و همگی با هم همزمان آن را ببینید. سپس یک ارتباط تصویری برای گفتوگو درباره آن ترتیب دهید. این روش فوق العادهای برای حفظ ارتباط است تا به خودتان بقبولانید که دارید با دوستان وقت میگذرانید. از تماشای تلویزیون خسته شدهاید؟ میزبان یک باشگاه مجازی کتابخوانی باشید.
7. یک کلاس آنلاین برگزار کنید
برای بسیاری از ما، معاشرتهای روزمره، تنها گفتوگو با همکاران و وقت گذراندن با دوستان و اعضای خانواده نیست، بلکه شامل سرزدن به کلاس موسیقی یا کلاس بافتنی هم میشود. از طریق ارتباط مجازی، معاشرتهای خود زا زنده نگه دارید.
مثلا «جسیکا میروویتز» از نیویورک کلاس مجازی بافتنی برگزار میکند و همه شاگردان او در منزل خودشان به بافتنی مشغولند. او می گوید: «من قدم به قدم به آنها آموزش میدهم و آنها میتوانند از طریق ارتباط تصویری با هم معاشرت کنند.»
برخی کلاسهای آشپزی نیز به صورت آنلاین برگزار میشوند و باشگاههای بدنسازی هم تمرینهای ورزشی از راه دور گذاشته اند. اگر باشگاه شما کلاس مجازی برگزار نمیکند، با یکی از همباشگاهیهای خود برای دویدن قرار بگذارید (مثلا روزی دو کیلومتر).

8. در یک انجمن آنلاین شرکت کنید
هفته پیش من عضو فعال چند گروه شدم و سهم مفیدی از معاشرتهای اجتماعی را به برنامه روزمره خود افزودم. من با کسانی چت میکردم که با من علائق مشترکی داشتند و درباره موضوع های خاصی احساس تعلق اجتماعی داشتم.
وقتی میگویم برای همه از این صفحات با موضوع های خاص هست، منظورم مادران باردار، علاقهمندان به بازی، دانشجویان پزشکی، مصرفکنندگان خوراکیهای بدون قند، آدمهای معتاد به آرایش…است. کافی است یک موضوع را نام ببرید تا صفحه مربوطهاش را پیدا کنید.
9. یاد بگیرید تنهایی را دوست داشته باشید
انزوای اجتماعی ما را معذب میکند. در واقع مطالعات نشان میدهند افراد ترجیح میدهند شوک الکتریکی را تحمل کنند اما با افکار خود یک جا تنها نمانند (واقعا)!
از معاشرت با خودتان فواید فراوانی نصیبتان میشود. تحقیقات نشان میدهند افرادی که در خلوت احساس راحتی میکنند ذهن بازتری دارند، وظیفهشناستر و سازگارترند و همچنین به طور معمول کمتر به افسردگی مبتلا میشوند.
اگر در گذشته برای تنهاماندن مشکل داشته اید، از این اوقات خلوت غیرمنتظره بهره ببرید. کاری انجام دهید که مجبور شوید با افکارتان تنها بمانید، مثلا جدول حل کنید، کار هنری انجام دهید یا در طبیعت قدم بزنید.
دو سال پیش که دورکاری از منزل را آغاز کردم، اوایل با تنها ماندن مشکل داشتم. اکنون یکی دو روز کامل با خوشحالی تنها میمانم و در این زمینه بهتر شده ام.
***
جیمی فردلندر / مترجم: سولماز فروتن
کاش زودتر بگذره این روز های سخت و بشه زودتر به زندگی قبل برگشت
این فاصله اجتماعی باعث شده چند ماهه پدر و مادرم رو ندیدم و بشدت از این قضیه ناراحتم
به امید روزهای خوب و سپاس از همراهی شما