سهیلا ثقفی
بعضیها پول خرجکنهای بینظیری هستند. کافی است یک مبلغ درشت به حسابشان واریز کنید و از آنها فاصله بگیرید و به تماشای مدل خرجکردنشان بنشینید. عین ثروتمندهای فیلمها و سریالهای تلویزیونی پول خرج میکنند؛ لباسهای مارکدار میخرند و برای خرید آخرین مدل ماشینهای شاسیبلند بیمهابا چک میکشند. اگر ناهارشان را در بهترین رستوران شهر نخورند، احساس گرسنگی میکنند و … و خلاصه اینکه بینظیر و عالی پولها را میسوزانند و به باد میدهند.
اما همین افراد، وقتی کفگیرشان به ته دیگ میخورد، بهشکل خندهداری فرو میریزند. آن شکوه، عظمت و غروری که در چهرهشان موج میزد، از هم میپاشد، دستوپایشان را گم میکنند و افسردگی میگیرند و…. خلاصه همه ادا و اصولها را از خود درمیآورند تا برای توضیح ناتوانیشان در تولید پول و درآمد، بهانه و توجیهی داشته باشند؛ اما حقیقت این است که مدل زندگی و ذهنی آنها کامل نیست و فقط بخش پول خرجکردن این مدل، آن هم بهشکل تقلیدی و کپیکاری، کامل است و بقیه بخشها اصلا وجود ندارند که بهکار گرفته شوند. به زبان ساده، این ثروتمندان دستودلباز دیروز و افسردههای بیدستوپای امروز، اصلا پولدرآوردن بلد نیستند؛ آنها فقط بلدند پول خرج کنند!
جالب است بدانید که برعکسش هم وجود دارد! یعنی عدهای هستند که بهصورت غریزی یا خانوادگی یا جبر اجتماعی یا…. اصول و الگوهای پولدرآوردن را یاد گرفتهاند. آنها خوب پول درمیآورند، اما روش خرجکردن آن را بلد نیستند. بهمحض اینکه سطح پساندازشان از یک حدی فراتر میرود، دنبال عیشوعشرت، ماجراجویی، تجربههای خطرناک و …. میروند و سر از اعتیاد و ….درمیآورند.
وقتی الگوی زندگی افراد کامل نباشد و ناقص و نیمهتمام به حال خود رها شود، بالاخره یکجا دچار کاستی شده و تصویر کلی خراب میشود.
با مطالعه در زندگینامه افراد موفق بهنظر میرسد که موفقهای واقعی، برای تمام مراحل زندگی خود یک مدل و الگوی کامل و بینقص دارند؛ البته الگوهای همه افراد موفق یکسان نیست و شخصبهشخص فرق میکند، اما در حالت کلی، الگوهای زندگی آنها یکپارچه است و هر بخش بقیه قسمتها را بهطور کامل پوشش میدهد و بهمحض تغییر شرایط، این انسجام و یکدستی بلافاصله بهروز میشود. دلیل این یکپارچگی و انسجام پویا این است که موفقها مدل کلی و حتی الگوهای جزئی زندگی خود را شخصا انتخاب میکنند و میسازند و با ذهن آگاه و هوشیاری به هنگام ضرورت، آن را بازسازی و اصلاح میکنند. آنها الگوی ذهنی خود را از جایی کپی نکرده و بهصورت کورکورانه الگویی را تقلید نمیکنند، چون سازنده نقشه و مدل زندگی خودشان هستند. هروقت نیاز بود، با توجه به شرایط، نقشه را دستکاری میکنند و درنتیجه همیشه طرح و نقشهای برای مقابله با مشکلات و عالی عملکردن دارند. این نکته ظریفی است که معمولا از دید ناظران بیرونی پنهان میماند و آنها فقط عالیعملکردن در شرایط متغیر و متفاوت را میبینند و از این بابت متعجب میشوند و موفقها را افرادی غیرعادی و خارقالعاده تصور میکنند؛ حال آنکه چنین نیست! هر انسانی که الگوها، مدلهای رفتاری و فکری و احساسیاش را شخصا و هوشمندانه انتخاب کند و بسازد، این توانایی را دارد که در همه شرایط، چه فقر و چه ثروت، عالی ظاهر شود و فوقالعاده عمل کند. فقط کافی است طراحی نقشه زندگی خودش را به دیگری نسپارد.