دنیای نوجوانی، پیچیده ولی زیباست.
آنچه در این مطلب میخوانید [ ]
نوجوان و نوجوانی و هرآن چیزی که والدین باید دربارهی آن بدانند
این مقاله جامع و به روز شونده به هر پدر و مادری کمک میکند تا نوجوان و نوجوانی و هرآنچیزی پرامون آن را بداند. فرزند نوجوان خود را بهتر بشناسد و با او ارتباط بهتری برقرار کند. از دیگر سو، این مقاله شما را یاری میکند تا مشکلات و چالشهای خود را با نوجوان عزیزتان بهتر مدیریت کنید.
آگاهی اولین گام در رسیدن به این اهداف است. آگاهی از جوانب روانشناسی نوجوان، آگاهی از نیازها و از همه مهمتر آگاهی از برخی مدلهای فکری نادرست، دربارهی نوجوان است.
در این مقاله سعی داریم هرآنچیزی که یک پدر و مادر نیاز دارد را بیان کنیم. البته این مقاله جامع شما را از مطالعات دیگر، کتابخوانی و مراجعه به مشاوران خانواده بینیاز نمیکند.
شما میتوانید در انتهای این مقاله سوالات خود را پیرامون چالشهای نوجوان را از ما بپرسید تا تمام تجربیات این سالهای خود را در اختیار شما بگذاریم.


نوجوان و نوجوانی
نوجوانی از چه سنی شروع میشود؟
نوجوانی یک دوره ویژه میان کودکی و جوانی است. تغییرات جسمی و هورمونی زیادی در بدن انسان رخ میدهد و تعاملات اجتماعی، دستخوش تحولات جدی میشود.
اگر ده سالگی را پایان دوران کودکی در نظر بگیریم، تا حدود سه سال بعد از آن با اوایل دوران نوجوانی طرف هستیم. (البته ممکن است برخی حتی تا 12 سالگی را دوران کودکی تلقی کنند)
اینکه انتهای نوجوانی کجاست نیز ممکن است نظرات مختلفی وجود داشته باشد. برخی 18 سالگی و برخی 20 سالگی را پایان نوجوانی میدانند. هرچه که هست اگر بخواهیم یک نگاه تعادلگرا و جامع داشته باشیم، بازه 10 تا 18 سال را به عنوان دوره نوجوانی تلقی خواهیم کرد.
آنچه مهم است چانهزنی بر سر سن و سال نیست. بلکه شناخت رفتارها، تغییر در الگوهای رفتاری و زیستی و نیازهای این دوران است. دورانی که در افراد مختلف ممکن است در بازههای زمانی مختلف رخ بدهد.


تحولات نوجوانی چیست؟ چگونه میتوان آنها را مدیریت کرد؟ نوجوان و تحولات چیزی است که والدین باید آن را بدانند.
تحولات نوجوان
همانطور که گفته شد، این دوره خاص، شامل تغییرات جدی زیستی و اجتماعی است. از این رو ممکن است رفتارهای نوجوان از ریل تعادلی خارج شود. خروج از ریل همان و ایجاد برخی مشکلات همان. این موضوع ارتباط مستقیمی با چالشهای نوجوان دارد که باید نسبت به آنها آگاهی پیدا کنیم.
یک نوجوان دچار چالشهای جدی زیستی است. تغییرات جسمی او در بازه زمانی کوتاهی اتفاق میافتد. تغییرات هورمونی، رشد جسمی، بروز برخی مشکلات پوستی مخصوصا روی صورت بخشی از این چالشها را تشکیل میدهند.
موضوع به همین جا ختم نمیشود. او در بعد اجتماعی نیز تغییراتی را در رفتارهای خود نشان میدهد. با پدر و مادر وارد برخی اختلافات میشود. حتی با دوستان نوجوان خود، که آنها هم در حال تغییرات جدی هستند، ممکن است مشکلاتی داشته باشد. او در برخی دورهها در بحران هویت و یاس فلسفی نیز فرو میرود و خلاصه طغیانی بزرگ در وجود او شکل میگیرد. پس خوب است این موارد را در نظر داشته باشیم و دانش و آگاهی خود را نسبت به آن افزایش دهیم.


ویژگی ها ی روانشناسی و روانشناختی نوجوان اموری هستند که اگر آنها بشناسیم، چالشهای کمتری با او خواهیم داشت
ویژگیهای روانشناختی نوجوان
نوجوان به دلیل قرار گرفتن در بحرانهای هورمونی و تغییرات زیستی، دارای ویژگیهای خاص روانشناختی میشود. اضطراب و استرس یکی از آنها است. چیزی که در تمام طول عمر یک انسان وجود دارد. اما در مورد نوجوان موضوع جور دیگری است.
احتمال بروز افسردگی در نوجوانی وجود دارد. چیزی که باید درست تشخیص داده بشود. افسردگی در نوجوان ممکن است از سوی والدین دچار نوعی افراط و تفریط قرار بگیرد. چراکه گاهی افسردگی اصلا وجود ندارد و تنها برخی تلاطمهای روحی نوجوانی است که نشانههایی از خود بروز میدهد.
نوجوان در این سن دوست دارد هویت خود را بازسازی کند، دور خودش خط قرمز بکشد. او گاهی خلوت گزین میشود و دوست دارد از خانواده خود فاصله بگیرد. تمایل به هنجارشکنی بخشی از این تحولات است.


گاهی چیزهایی در ذهن نوجوان میگذرد که فقط مختص سن اوست اما همان میتواند به یک بحران جدی تبدیل شود.
در ذهن نوجوان چه میگذرد؟
ما هنوز در حال آشنایی بیشتر با نوجوان هستیم. در این راستا باید بدانید در ذهن او چه میگذرد تا بهتر بتوانیم او را درک کنیم. بهتر بتوانیم رفتارهایش را تحلیل کنیم و قضاوت و درک درستی از شرایط موجود داشته باشیم.
نوجوان توهم آسیبناپذیری دارد. تفکر او در برخی موارد فلسفی میشود. فکر میکند زیر ذرهبین دیگران است و خود و همسالان خود را عقل کل میداند. اینها کلیاتی از اطلاعاتی است که باید آنها را بدانیم.


لجبازی در نوجوانان، تا حدودی امر شایع است.
با نوجوان لجباز چگونه رفتار کنیم؟
یکی از بیشترین شکایتهای والدین در مورد لجبازی نوجوان است. پس از مدتی مشاجره و اختلاف شدید میان آنها و فرزندشان بیشتر میشود.
باید بدانیم بسیاری از کارهای او واقعا لجبازی نیست. بلکه اقتضای سن او این است که رفتارهایش، بوی لجبازی بدهد. فرزند نوجوان شما دنبال لجاجت نیست پس مراقب باشیم زود به او برچسب لجبازی نزنیم.
سعی کنید به نوجوان خود مسئولیتهای بیشتری بدهید. به او اعتماد کنید و اجازه بدهید بخشی از امور زندگی را او مدیریت کند. گاهی به برخی خواستههای او که موافقش نیستید تن بدهید؛ البته اگر خارج از ارزشها و قوانین خانوادگی شما نیستند.
از دیگر سو تلاش کنیم رابطه دوستی و صمیمت خود را با او بیشتر کنیم. او را بیشتر درک کنیم و البته تحمل خود را نیز بالا ببریم.


باید بپذیریم که دختر نوجوان، نیازها، تحولات و دنیای خاص خودش را دارد.
نیازهای دختر نوجوان چیست؟
تعامل با دختر، منش و شیوهی خودش را دارد. باید دختر نوجوان را جور دیگری دید و جور دیگری رفتار کرد. احساسات دختر، بسیار قابل توجه است. باید آنها را جدی گرفت و مراقب بود مورد سرکوب قرار نگیرند.
پدر برای او یک حامی و دوست بسیار صمیمی است. دونفرههای پدر و دختری مخصوصا بیرون از خانه و انجام برخی خریدها توسط آنها توصیهای بسیار مهم است.
از دیگر سو برخی مادران، با دختر نوجوان خود زیاد وارد چالش و گاهی درگیری میشوند. مادران خیلی باید مراقب دختر خود باشند و دخترانههای او را سرکوب نکنند. با رفتارهای او کنار بیایند و نقش مادری خود را کمرنگ نکنند.


ایجاد رابطه صمیمانه با نوجوان، هنر پدر و مادر است.
صمیمت با نوجوان از نان شب واجب تر است
با نوجوان خود صمیمی باشید. مثل یک دوست و رفیق دلسوز. برایش وقت بگذارید. ساعاتی مشخص در هفته را با او باشید. حتما مسافرت را در دستور کار خانوادگی خود قرار بدهید.
به حریمهایش احترام بگذارید. اگر نظرش با شما مخالف است، ضمن اینکه به او میفهمانید موافق نیستید ولی آن را سرکوب نکنید. از او در برخی چیزها بیاموزید و او را در مقام معلم و مربی خود قرار بدهید. یادمان باشد که نوجوانان، گاهی از ما بیشتر میدانند.
مطلب کاملتر را بخوانید: 12 راهکار برای ایجاد صمیمیت با نوجوان


نحوه رفتار با نوجوان سیگاری یکی از آزمونهای سخت والدین است
نوجوان سیگاری و نگرانیهای والدین
از دیگر چالشهای والدین با نوجوانشان، سیگار کشیدن اوست. مطمئنا هر پدر و مادری حق دارد از سیگار کشیدن نوجوان خود نگران شود. اما صبر کنید. زود قضاوت نکنید. ممکن است این سیگار کشیدن تنها یک ژست یا یک عکس العمل باشد.
گاهی خودتان را به آن راه بزنید. یا به قول معروف تغافل کنید. به رو نیاورید که میدانید سیگار میکشد. در عوض با او بیشتر صحبت کنید و غیر مستقیم عواقب سیگار را برای او روشن کنید.
مطلب کامل تر را بخوانید: با نوجوان سیگاری چگونه برخورد کنیم؟


مدیریت افت تحصیلی در نوجوان یک مهارت جدی است و نیاز به تفکر عمیق دارد.
نوجوان و افت تحصیلی
برای درمان افت تحصیلی در ابتدا تلاش کنید استرسی را از او دور کنید. علایق غیر درسی او را پیدا کنید و روی آنها سرمایه گذاری کنید. بابت پیشرفت در آن علایق او را مورد تشویق قرار دهید. یک موازنه بین درس و مدرسه و آن علایق ایجاد کنید.
او را ترغیب کنید به دانش آموزان سطح پایین تر از خودش، درس بدهد. با این کار حس معلم را در او ایجاد کردهاید. هیچ مربی و معلمی دوست ندارد درسش ضعیف باشد. البته راهکارهای مفصلتر را در مقاله زیر مطالعه کنید.
مطلب کاملتر را بخوانید: افت تحصیلی نوجوانان و هفت راهکار مفید


نوجوان موفق فقط کسی نیست که نمرات خوبی میگیرد.
نوجوانی و موفقیت
تعریف نوجوان موفق فقط در پیشرفت تحصیلی نیست. نمرات خوب فقط بخشی از ویژگیهای نوجوان موفق است. شاخصهای مربوط به نوجوان موفق را بالا ببرید و عمیقتر نگاه کنید.
نوجوانی که مهارتهایش را توسعه میدهد، شاد و پر انرژی است، ورزش میکند و با خانواده خود همراه است، یعنی یک نوجوان موفق. او از کسی که فقط نمرات بالایی دارد، به مراتب جلوتر است.


عشق نوجوانی به دلیل عمق و آگاهی کم، میتواند آسیبزا بشود. چه باید کرد؟
نوجوان عاشق
بروز عشق در دوره نوجوانی، اتفاقی شایع است. بسیاری از این عشقها به خاطر جبران کمبودهای خانوادگی هستند.
دختری که به میزان خوب و درست و در چارچوبهای منطقی از پدرش محبت ببیند، کمتر دچار عشقهای بیمبنای دروان نوجوانی میشود.
از طرفی اگر با این پدیده مواجه شدید حتما باید روندی منطقی را پیش بگیرید. از سرزنش و هرگونه برخورد هیجانی پرهیز کنید. خودتان را به فرزندتان بیشتر نزدیک کنید و با او حرف بزنید. در این باره از مشاوره با افراد آگاه و متخصص، غافل نشوید.


والدین آگاه به خود و فرزند نوجوانشان آرامش و عقلانیت هدیه میدهند.
والدین و نوجوان
در هر دورهای وجود والدین آگاه و باسواد برای فرزند ضروری است. منظورمان از سواد، سواد زندگی است. اما در دوران نوجوانی، چنین پدر و مادری میتوانند نقشی بسیار پررنگ در ترسیم آینده فرزند خود داشته باشند.
والدین آگاه پیش از هرچیز روابط بین خود را درست تعریف میکنند. اختلافات خود را مدیریت میکنند و روابط عاشقانه و محبتآمیز میان خود برقرار میکنند. آنها به سلامت خود و همسر خود توجه دارند، انرژی مثبت دارند و روندهای رو به رشد خانوادگی را به خوبی مدیریت میکنند.
مسئولیت پذیری
مفهوم مسئولیتپذیری و توجه به آن منجر به رشد و پیشرفت نوجوان ما خواهد شد. یعنی نباید فکر کنیم اگر این خصلت در او نهادینه شود، فقط این مائیم که بهره خواهیم برد. جک کنفیلد یکی از مرسین موفقیت و توسعه فردی در کتاب 25 قانون موفقیت، از همان ابتدا به این روحیه مهم توجه جدی دارد.
نوجوان ما اگر از همین حالا مسئولیتهای خود را بپذیرد و نسبت به آنها نگرش درست داشته باشد، میتواند گامهایی جدی در مسیر موفقیت بردارد. مسئولیتهای اجتماعی،زیست محیطی، خانوادگی، فردی و … اموری هستند که نوجوان با الگوگیری از خانواده آنها را میآموزد.
والدین باید خودشان در ابتدا مسئولیتپذیر باشند و با ارائهی الگویی درست، فرزند خود را در مسیر صحیح قرار بدهند. مسئولیتهای خانوادگی بیشتری به او بدهند و احتمال بروز هر خطا را پیشبینی کنند. خطاهای احتمالی نوجوان خود را بپذیرند و کمک کنند اشتباهات جبران شوند.
مطلب کاملتر را بخوانید: 10 روش برای افزایش مسئولیتپذیری در نوجوانان
نوجوانان و خیالبافی
خیالبافی فقط در نوجوان نیست. در تمام مقاطع سنی رخ میدهد. اما در برهه سنی نوجوانی، شایع است. این مسئله اگر از حد معمول خود خارج شود میتواند آسیبزا باشد. چراکه فرزند نوجوان ما را دچار اقناع کاذب میکند. او آرمانهای خود را در خیال به دست میآورد و همیشه یک حس رضایت دروغین در ذهن او شکل میگیرد. بنابراین برای اهدافش هیچگاه تلاش نمیکند.
پیش از هرچیز باید زمینهها و ریشههای خیالبافی را شناسایی کرد. والدین و نوجوان باید آگاهی خود را از این عادت نادرست بالا ببرند. واقعگرایی را باید تمرین کنند و از بیکاری به شدت پرهیز کنند. افزایش روابط اجتماعی و به حداقل رساندن تنهایی، باید در دستور کار آنها قرار بگیرد تا نتایج خوبی به دست بیاورند.


خیالبافی در تمام سنین وجود دارد و میتوان آن را کاهش داد.
پرسشها و پاسخها در مورد نوجوان
این بخش به تدریج و بر اساس سوالات اساسی پیروامون نوجوان و نوجوانی به روز خواهد شد.

با وسواس فکری دختر نوجوان چه کنیم؟
پیش از هر چیز اضطراب را از او دور کنید. اضطراب یکی از دلالیل ایجاد وسواس است. به جای آنکه بابت وسواس نصیحتش کنید، به فکر ریشه اصلی باشید. نوجوان خود را درگیر موضوعات و کارهای جدیدی کنید. مسئولیتهای بیشتری بدهید و سطح تعاملات خود را با او بالا ببرید.
سعی نکنید با واژههایی مستقیم، او را نصیحت کنید. به طور مثال «خودت را آزار نده» یکی از بدترین جملاتی است که به یک انسان مبتلا به وسواس میتوان گفت. شما در حال سخن گفتن در مورد یک موضوع بحرانی هستید. پس احتیاط را رعایت کنید.

برای نوجوان خود موبایل بخریم؟
موضوع خرید موبایل برای نوجوان، گاهی به یک چالش تبدیل میشود. از سویی ممکن است نوجوان به هر نحوی والدین خود را تحت فشار بگذارد و از دیگر سو، آسیبهای مختلفی از بابت خرید موبایل متوجه او خواهد شد. پیش از هر چیز باید بدانیم، جو حاکم بر جامعه برای تصمیمات ما تعیین کننده نیست. مهم ارزشها و تفکر و قوانینی است که پدران و مادران وضع میکنند و خانواده برای حفظ خود بر اساس آنها حرکت میکند.
توصیه میکنیم اگر لازم شد برای نوجوان خود موبایل تهیه کنید این موارد مهم را در نظر داشته باشید. ابتدا اینکه قوانین شفافی تعیین کنید و آن را برای فرزند نوجوان و عزیز خود مطرح کنید. همانگونه که ساعت رفت و آمد به خانه تابع مقررات است، استفاده از موبایل و زمان استفاده از آن باید در قانونی مشخص بگنجد.
دیگر اینکه نوجوان شما باید رمز ورود به موبایل را با شما والدین عزیز به اشتراک بگذارد. در اینجا حریم خصوصی معنا ندارد. این مهم تاجایی میتواند پیش برود که قرار نیست شما هم متقابلا رمز خود را در اختیار او قرار دهید. اینجا جای یادآوری است که والدین شما هستید و او، فرزندان در هر سنی باید تابع ارزشها و قوانین والدین خود باشد.
البته تغافل و نادیده گرفتن برخی خطاهای کوچک را نباید فراموش کرد. سختگیری در وضع قوانین و بیان آنها، و کمی آسان گرفتن در اجرا، میتواند فضای بهتری را رایجاد کند.

چالشهای تحصیلی نوجوان چیست؟
درس و مدرسه و حتی سال ابتدایی دانشگاه، بخش لاینفک دوره نوجوانی است. درس و تحصیلات و تعامل با سیستم آموزشی و همچنین توقعات تحصیلی جامعه از نواجوان، امری است مهم و غیر قابل چشم پوشی.
علاوه بر افت تحصیلی که در این مقاله به آن پرداختهیم (به فهرست مراجعه کنید) انگیزه تحصیل و پابرجا نگاه داشتن آن در طول مسیر درس خواندن مسئله مهمی است. مسائلی چون اضطراب، فضای مجازی و تحولات نوجوانی مواردی هستند که میتوانند بر کیفیت درس تاثیر بگذارند. شناسایی این مسائل و آگاهی نسبت به آنها، خودش نیمی از راه است. نیمهی دیگر پیگیری مورد به مورد همهی آنهاست.
مطلب تکمیلی را بخوانید: پاسخ به برخی پرسشهای تحصیلی نوجوانان

چگونه هیجانات نوجوانان خود را کنترل کنیم؟
پدر و مادر عزیز یادتان نرود؛ شما هم یک روز نوجوان بودید. یک روزهایی کاملاً غمگین و روزهای دیگر از شادی هیجان زیادی داشتید. شاید بروز هیجان در دورهی شما متفاوت بود؛ اما به هر حال هیجان زده میشدید و نمیتوانید این موضوع را انکار کنید.
داشتن رابطهی خوب با نوجوان نیازمند آگاهی است. منظور از رابطه خوب این است که بتوانید با نوجوان خود گفتگو کنید. از احساسات و غلیان درونی او با خبر باشید. نوجوانان در این دوره ممکن است گرایشاتی داشته باشند و هیجاناتی را تجربه کنند. چگونه تجربه کردن این هیجانات بسیار با اهمیت است. شما به عنوان والدین آنان نقش مهمی را بر عهده دارید.
هیجانات طبیعی
نوجوانان به دلیل بلوغ و تغییرات هورمونی سطح هیجانشان نسبت به دورهی خردسالی رو به افزایش است و برای کنترل آن لازم است آموزش ببینند؛ تا از پس مشکلات خود برآیند. زمانی خانواده میتواند به درستی فرزندش را آموزش بدهد که خود خانواده شرایط بحرانی و گرفتاریها به خوبی مدیریت و کنترل کند و آرامش روحی آنها برقرار باشد.
زمانی که یک مادر با دیدن قطرهای خون از سر فرزندش دچار استرس و اضطراب میشود و سریع شروع به شیون و فریاد کند. این مادر چطور میتواند کمک به کنترل هیجانات نوجواناش کند؟
برسر نوجوان داد نزنید
طبق تحقیقات علمی ثابت شده هر چه شما با آرامش بیشتر صحبت کنید هم موثرتر و هم بهتر میتوانید هیجانات نوجوانان را کنترل کنید. با داد و فریاد نه تنها مشکل حل نمیشود بلکه سبب دوری و پنهان کاری میشود.
نوجوان، دیگر کودک نیست
با نوجوان مانند کودک برخورد نکنید؛ او دیگر بزرگ شده و قدرت فهم و درک آن بالا رفته است. هر روز در رابطه با کارهایی که میخواهد انجام بدهد، حتماً میاندیشد.
بزرگ شدن به معنای تغییر در سرشت و فطرت فرزند نیست
اگر کودکتان از همان کودکی برونگرا بود و احساساتش را با هیجان بالا بروز میداد؛ این کودک در زمان نوجوانی هم مسلماً هیجانات زیادی دارد و کنترل آن نسبت به دیگران سختتر میباشد و نباید به خاطر این موضوع سرزنش شود.
واکنشهای نوجوانان یکسان نیست
ما انواع سبکهای مدیریت هیجان داریم برای مثال سبک هیجان مدار و مسئله مدار. نوجوانان هم میتوانند به روش هیجان مدار رفتار کنند هم به روش مسئله مدار. زمانی که با مشکلی مواجه شدید، قطعاً واکنشهای متفاوتی میتوانید داشته باشید، معمولاً نوجوانان به شیوه هیجان مدار میخواهند مشکلات را برطرف کنند؛ گاهی این رفتار را از یکدیگر میآموزند. اما برخی هم به شیوه مسئله مدار حل می کنند و اول مشکل شناسایی را میکنند، در موردش فکر میکنند و به دنبال راه حل میگردند.
مطلب تکمیلی را بخوانید: راهکارهایی برای کنترل هیجانات نوجوانی
چگونه اعتماد به نفس نوجوان خود را افزایش بدهیم؟
4 نکتهی کلیدی برای افزایش اعتماد به نفس نوجوانان که میتواند در روند زندگی خودتان هم موثر باشد:
به او یاد بدهید زندگی همیشه عالی و بی عیب نیست
زمانی که دیدگاه شما به زندگی یک دیدگاه کمالگرا باشد، نوجوان شما هم حس میکند همیشه باید همه چیز کامل و عالی باشد. مادری که هر روز به فکر زیبایی و رفع نواقص ظاهری است و یا پدری که سر سفره قلمی فراموش شود، دیگر صبحانه نمیخورد. در این خانواده چه انتظاری میتوان از نوجوان داشت، او میپندارد که اگر روزی عالی نباشد همه چیز برقرار نباشد، نمیتواند زندگی کند و به شدت موجب کاهش اعتماد به نفسش میشود.
برای فرزندتان احترام قائل شوید
وقتی شما به آنها احترام بگذارید در حقیقت نشان میدهید که او را به عنوان یک انسان عاقل پذیرفتهاید. با این نگرش برای او ارزش قائل شدهاید و این نگاه به آنها سبب میشود، خود را بهتر درک کنند. حالا اعتماد به نفسشان بالا رود و احساس پوچی و بیثمر بودن را نخواهند داشت.
اجازه بدهید در فرصتهای مناسب آزمون و خطا کنند
فرزند شما به سنی رسیده که کمکم در حال ورود به بستر اجتماع و در آستانهی استقلال است. برای پختگی، نیاز دارد فرصتهای جدید را امتحان کند. او باید شکست را بپذیرد و با واقعیتهای زندگی کنار بیاد. از این رو اعتماد به نفس تقویت میشود، به سرعت تسلیم نمیشود و با کاستن از وابستگی، بر خود بتواند تکیه کند. همچنین موفقیتهای او را نادیده نگیرید؛ حتماً او را تحسین کنید و مشوق او در ادامه راه باشید.
سرچشمه اعتماد به نفس خود شما هستید
شما والدین مهمترین الگو نوجوانان هستید، نوجوانان آیینه رفتار و اعمال شما هستند؛ پس الگوی خوبی از اعتماد به نفس باشید، اعتماد به نفس با توصیه به فرزندانتان در شخصیتشان ایجاد نمیشود، آنها به طور ناخوآگاه از اعمال و رفتار شما تقلید میکنند، اگر شما از اعتماد به نفس بالایی برخوردار باشید بسیار بر فرزندنتان موثر خواهد بود. برای داشتن یک ویژگی مثبت ابتدا از خودتان شروع کنید؛ این بهترین و کاربردیترین نوع آموزش است.
اجازه دهید آنان هم صاحب نظر باشند
نتیجه همفکری بدون شک بهتر از یک تفکر است، نوجوان شما با دیدگاه نو و تازه به پیرامون خود میتواند پیشنهادات و نظرات خوبی را ارائه دهد که شاید خود شما تاکنون از این طریق به مسائل توجه نکرده باشید، هنگامی که حاضر شوید نظرات او هم بشنوید و در صورت صلاح دیدتان آن را بکار ببرید کمک بزرگی در افزایش اعتماد به نفس فرزندتان کردهاید.
مطلب تکمیلی را بخوانید: دوازده راهکار برای افزایش اعتماد به نفس نوجوان
چگونه خواب فرزند نوجوان را تنظیم کنیم؟ او به چه میزان خواب نیاز دارد؟
آگاهسازی از اهمیت خواب
نوجوان به آستانه بلوغ رسیده یا اینکه بالغ شده است. این یعنی مفهوم نیاز به خواب و اهمیت آن در مورد سلامتی را میفهمد. در صورت آموزش او درخواهد یافت که در شبانه روز به 8 الی 0 ساعت خواب نیاز دارد. بنابراین از اینکه این نکات را برای او توضبح بدهید، واهمه نداشته باشید.
سبک زندگی و محدود کردن وسایل الکترونیکی
بر کسی پوشیده نیست که موبایلها قاتل وقتها و زندگی و حتی خواب ما هستن. تکنولوژی با تمام خوبیهایش مزاحمتهایی برای زندگی ما داشت و سبک زندگی ما را تغییر داده. اما به هرحال اگر میخواهید فرزندتان به موقع بخوابد، موبایل را از او دور کنید.
علاوه بر اینها بهبود سبک زندگی، خوراک، میزان فعالیت و حتی سلامت روح و روان و جسم عامل مهم در تنظیم خواب او است.
مقاله جالبی بود
مرسی
سپاس
پسر من ۲۵ سالشه و سیگار میکشه ، چندین بار بهش گفتم و میدونه چقدر دوستش دارم ولی خیال کنار گذاشتنش رو نداره و میگه چون بخاطر من استرس داره ، سیگار میکشه .شوهر من بشدت آسیب روحی روانی بهم زده و پسرم درجریانشه . به هیچ وجه هم پیش مشاور نمیاد .منم خیلی از این موضوع ناراحتم . شوهرمم میدونه ولی فقط تو یه جمله گفت سیگار نکش و دیگه خیال پیگیری نداره چون عقیده داره اشکالی نداره .
سلام به شما
احساس نگرانی و عشق شما برای فرزندتان قابل درک است . با وجود آسیب هایی که در گذشته داشته اید حالا تحمل نگرانی برای پسرتان می تواند سخت باشد . با این وجود وارد شدن فرزند در مشکلات رابطه زناشویی پیامد و تاثیرات خوبی بر خانواده نمی گذارد. در هر حال او بزرگ شده و الگو جامعه و دوستانی که داشته است در این انتخابش بی تاثیر نبوده است . رفتار نظارتی یا کنترلی شما برای جوان 25 ساله ی خود زیاد کارآمد نیست نیاز بود از سنین کم برای فرزندتان قوانینی تعیین می شد و با هماهنگی و همراهی همسرتان با اقتدار آنها را اجرا می کردید از همان سنین نوجوانی اطلاعاتی لازم بوده در مورد این مسائل به فرزمدتان داده می شد.
اغلب افراد سیگاری برای کاهش احساسات منفی همچون تسکین اضطراب یا تنش، سیگار می کشند تا انگیزه ی قوی و یا دلیلی قدرتمندی برای ترک این عادت نداشته باشند از این عادت دست نمی کشند.
دیگر نصحیت و سرزنش کردن در سن نوجوانی جوابگو نیست و شاید روش درستی برای درک متقابل نباشد. احتمالا موجب ایجاد حالت تدافعی در وی می شود و در نهایت مشاجره خواهد شد. تضعیف کردن رشته رابطه و مشاجره آسان ترین راه ممکن است. از خودتان انتظار نداشته باشید که به تنهایی بدون کمک مشاور بتوانید او را منصرف کنید. ولی می توانید چند راه را امتحان کنید.
یک راه اینست که، یک زمانی را با خودش تعیین کنید ، برای صحبت کردن در مورد اینکه چطور شده سیگار کشیدن را انتخاب کرده است. مانند یک دوست و همراه با رابطه صمیمی ، همدلی، پذیرش و بدون نصیحت کردن سعی کنید از او در مورد مزیت های این انتخابش سوال کنید یا اینکه با سیگار کشیدن چه نیازی از او برطرف می شود. سعی کنید با صحبت کردن در این مورد از نظراتش در مورد علت های و پیامدهای سیگار کشیدن اش جویا شوید .مثلا اینکه بخاطر کمبود اعتماد بنفس یا نه نگفتن به دوستان یا اینکه در مورد همان ادعایی که دارد، بخاطر استرس برای شما است صحبت کنید . اگر مصرف سیگار به یک رفتار عادی یا خودکار و بدون آگاهی برای او تبدیل شده است، روشی دیگر برای مدیریت استرس با او پیشنهاد بدهید یا یادگیری مهارت مدیریت استرس را به او پیشنهاد کنید. آگاهی از علت های ناخودآگاهی که وجود دارد مثل جلب توجه کردن و یا باور غلطی که می تواند داشته باشد مانند همین که فکر می کند با سیگار کشیدن آرام می شود . راه های دیگری مثل ورزش کردن یا وقت گذرانی و تفریح مناسب تری را به او پیشنهاد بدهید . جنبه های شخصیتی مثبت و رفتارهای خوبش را یادآوری کنید و با انگیزه دادن به او جهت فکری و عملی او را تغییر دهید.
با این صحبت و گپ زدن صمیمانه پسر شما ممکن است درمورد این موضوع بدون حالت تدافعی دوباره فکر کند و نهایتا نظرات شما به را عنوان یک پیشنهاد و راهنمایی قبول کند.
با توجه با اینکه فرمودید حاضر نیست پیش مشاور برود راه دیگر این است که اگر علت سیگار کشیدن اش افسردگی یا استرس است بعدها به او پیشنهاد بدهید برای درمان این مشکلاتش به درمانگر مراجعه کند . اگرچه پسر شما حالا دیگر یک فرد بزرگسال است و هویت جوانی مستقل دارد به فردیت و استقلالش احترام بگذارید .او باید مسئولیت رفتار و انتخاب هایش را بپذیرد پس شما سعی نکنید مسئولیت و پیامد رفتارش را برعهده بگیرید وظیفه ی شما راهنمایی و آگاهی دادن است . اگر با تمام این راه ها به سیگار کشیدن ادامه داد شما با درگیری فکری به خود آسیب نزنید نگرانی و کنترل شما چیزی را عوض نمی کند ،او را همینگونه که هست بپذیرید .
(ثریا سادات حسینی / روانشناس و مشاور خانواده)
من در دوران کودکی به شدت از پدر و مادر کتک خوردم و بین من و خواهر من تبعیض قائل می شدند و خاطره خوبی از کودکی ام ندارم و از هر دو آنها متنفرم… و تا این حد حالم بده که میخوام برم حافظه ام رو پاک کنم… بخشیدن هم برام غیر ممکنه…. من چه کنم؟
احساس تنفر و خشم شما بخاطر بدرفتاری و رفتار نامنصفانه والدینتان کاملا طبیعی و قابل درک است رفتاری که با شما شده در تحمل یک کودک نبوده و شما حق دارید که بخاطر تجربه و خاطرات تلخ عصبانی باشید . احساس یک کودک آسیب دیده تنها و بدرفتاری شده در بخشی از شما وجود دارد . چون در کودکی نیازهای مهم شما برآورده نشده یا حداقل به اندازه کافی نبوده است .
متاسفانه این سبک فرزند پروری و نوع برخورد والدین شما تنها به زندگی کودکی تان آسیب نزده ، بلکه تاثیراتی بر زندگی کنونی شما نیز دارد .الگوی رفتاری و راه حل هایی که در دوران کودکی برای کم کردن این درد هیجانی بکار می بردید ممکن است در بزرگسالی کارآمد نباشد و حتی ناسازگار و مشکل ساز باشد . مثل تاثیر گذاری برانتخاب دوست و همسر و شغل یا حتی اثرات منفی در روابط شما نیز می گذارد . شما نیاز به حمایت و درک شدن داشتید شما نیاز داشتید که احساس کنید ارزشمند و قابل احترام هستید .
نیاز به بازی و شاد بودن حق طبیعی شما بوده ، اشتباه کردن جزیی از زندگی انسان است و والدین شما با سختگیری و تنبیه به شما آسیب زده اند . این نیازهای شما بخوبی برآورده نشده حالا که بزرگ شده اید ،کودک آسیب دیده ی خود را رها نکنید بعنوان یک بزرگسال باید دست کودکی که با او بدرفتاری شده ی را بگیرد و نیازهایش را برطرف کنید صدای درونی خود را بشنوید تا هیجان منفی را تخلیه کنید و دردهایتان التیام پیدا کند.
در جای آرام بنشینید چشمانتان را ببندید در تصویر سازی یا تجسم ،خود به خاطره و فضایی مطلوب بروید با تمام پنج حس سعی کنید تجربه کنید ، سه دقیقه در این فضا بمانید بعد از سه دقیق دیگر، به خاطرات تلخ مربوط به این بخشی بروید که پدرو مادرتان با شما برخورد بی رحمانه ای داشتند آن فضا را هم تصویر سازی کنید . کنار کودکی تنها و آسیب دیده خود بروید در آن موقعیت و خاطره بایستید از او حمایت کنید ، با والدینتان برخورد قاطعانه داشته باشید و با آنها راجب رفتار نامناسب شان از زبان یک بزرگسال سالم و عاقل صحبت کنید . حتی به جایگاه کودکی خود بروید و از زبان کودکیتان نیازهایتان را به والدین خود بگویید و تمام خشم و خواسته های کودکی خود را در آن صحنه ابراز کنید. و بعد دوباره به تصویر و تجسم فضای مطلوبتان بروید و با نفس عمیق ازین خاطرات بیرون بیایید .
تکنیک های دیگری هم باید اجرا کنید اما شما برای اولین بار نمی توانید به تنهایی این تکنیتک ها را استفاده کنید، برای اینکه این مراحل بدرستی اجرا شوند باید آموزش ببینید و لازم است از یک طرحواره درمانگر کمک بگیرید . طرحواره درمانگر با روش و تکنیک های مناسب ، شما را آرام می و از کودک آسیب دیده شما مراقبت وحمایت می کند. روی هیجان های منفی و خاطرات تلخ شما کار می شود که شما تجربه های هیجانی سالم و جدیدی داشته باشید . بعد از چند جلسه شما احساس بهتری دارید و از اثرات آسیب هایی که دیده اید و نحوه رفتار خود بیشتر آگاهی پیدا می کنید.
(ثریا سادات حسینی / روانشناس و مشاور خانواده)