ترس از کرونا یک نوع وسواس فکری یا ترس بیمارگونه از آلوده شدن به ویروس کووید ۱۹ میباشد. با شیوع بیماری کرونا در دسامبر ۲۰۱۹، در چین و در اروپا در فوریه ۲۰۲۰، نظرسنجیهای ملی نشان دهنده افزایش شدید ترس و نگرانیهای مربوط به این ویروس است. همه گیری ویروس کرونا ممکن است برای خیلی افراد استرس آور و ترسناک باشد.
آنچه در این مطلب میخوانید [ ]
ترس از بیماری کرونا
ترس از کرونا یک نوع وسواس فکری یا ترس بیمارگونه از آلوده شدن به ویروس کووید ۱۹ میباشد. با شیوع بیماری کرونا در دسامبر ۲۰۱۹، در چین و در اروپا در فوریه ۲۰۲۰، نظرسنجیهای ملی نشان دهنده افزایش شدید ترس و نگرانیهای مربوط به این ویروس است.
همه گیری ویروس کرونا ممکن است برای خیلی افراد استرس آور و ترسناک باشد. ترس و اضطراب در مورد یک بیماری جدید و آنچه ممکن است زخ دهد میتواند طاقت فرسا باشد و اضطراب شدیدی را در بزرگسالان و کودکان ایجاد کند.
اقدامات بهداشت عمومی، مانند فاصله اجتماعی، میتواند احساس انزوا و تنهایی در افراد ایجاد کند و باعث افزایش استرس و اضطراب شود. با این حال، این اقدامات برای کاهش شیوع ۱۹ COVID لازم است.
کنار آمدن با استرس به روشی سالم، خود فرد و افرادی که به آنها اهمیت میدهید و جامعه را قویتر میکند.
استرس و ترس از کرونا در هنگام شیوع بیماری میتواند اختلالهای را در زندگی افراد ایجاد کند که در اینجا به بعضی از آنها اشاره میکنیم:
- از سلامتی خود و عزیزانتان، وضعیت مالی یا شغلی یا از دست دادن خدمات پشتیبانی که به آنها اعتماد دارید، ترس و نگرانی داشته باشید.
- تغییر در الگوی خواب یا غذا خوردن.
- مشکل خواب یا تمرکز.
- بدتر شدن مشکلات مزمن سلامتی.
- بدتر شدن شرایط بهداشت روانی.
- افزایش مصرف دخانیات، الکل و سایر مواد.
علل ترس از کرونا
شاید مهمترین دلیلی که باعث میشود افراد دچار ترس از کرونا شوند، عدم وجود درمان برای این بیماری باشد. در واقع این بعد از بیماری کرونا باعث شده بیشتر از سایر جنبههای آن مشخص و مهمتر باشد.
برای نمونه خیلی از کسانی که به ویروس کرونا مبتلا شدهاند در کمتر از چند روز بهبود پیدا میکنند ولی مردم هنوز به خاطر عدم درمان این بیماری، پریشان و دچار اضطراب میشوند.
یکی دیگر از عواملی که باعث ایجاد ترس از کرونا میشود قرنطینه شدن خانگی است. بعضی از اشخاص قرنطینه شدن و دوری از خانواده را بسیار سخت میدانند. البته ممکن است این افراد دچار اختلالات دیگری مثل ترس از تنهایی نیز باشند.
گزارشهای اولیه نشان میدهد که ترس از کرونا به موضوعات مختلفی مربوط میشود. اخیراً مقیاسهای استرس کرونا (CSS) پنج عامل استرس و ترس مربوط به ویروس کرونا را در دو نمونه بزرگ در کانادا و ایالات متحده شناسایی کرده است، که این پنج مورد شامل خطر و آلودگی، ترس از پیامدهای اقتصادی، بیگانه ستیزی مرتبط با ویروس کرونا، بررسی اجباری بدن و عدم اطمینان خاطر از خود، دوری از اجتماع و افسردگی میباشد.

علاوه بر این پژوهش، بر اساس تجزیه و تحلیل، مجلات Schimmenti، Billieux و Starcevic چهار حوزه ترس مرتبط با بیماری کرونا را شناسایی شدهاند که شامل ترس از آسیب دیدن بدن، ترس از رخ دادن حادثه ناگوار برای افراد مهم زندگی، ترس از ناقل شدن بدون اینکه بفهمند و ترس از بیعملی و بدون دفاع بودن در برابر بیماری میشوند.
اگرچه این گزارشها، مروری اولیه بر موضوعات مختلف ترس و رفتارهای مربوط به اضطراب در رابطه با بیماری کرونا دارد، اما نشانهای از شیوع نسبی که مردم نگران این موضوعات مختلف ترس هستند، نمیدهد به عبارتی ما نمیتوانیم استدلال کنیم که چه میزان از افراد دچار ترس از کرونا شده اند.
بعلاوه، ترس یک احساس ذهنی است که میتواند شامل ویژگیهای خاص باشد. بنابراین، نگرانیهایی که افراد دارند ممکن است فراتر از موارد مشخص شده در این تحقیقات باشد. به هر حال این یک بیماری جدید است و هنوز طول میکشد تا محققان تمام ابعاد آن را بررسی کنند.
چه کسی بیشتر در معرض ترس از کرونا قرار دارد
نحوه واکنش شما و ترس از کرونا به استرس در طی همه گیری میتواند به سابقه، حمایت اجتماعی شما از خانواده یا دوستان، وضعیت مالی، سلامت و پیش زمینه عاطفی، جامعهای که در آن زندگی میکنید و بسیاری از عوامل دیگر بستگی داشته باشد.
تغییراتی که ممکن است به دلیل همه گیری ویروس کرونا رخ دهد و روشهایی که سعی در مهار انتشار ویروس دارد میتواند هرکسی را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین ممکن است هر فرد واکنش متفاوتی در برابر این بیماری داشته باشد. اما با این حال افرادی هستند که با شدت بیشتری به این بیماری پاسخ و دچار ترس از کرونا شوند.
افرادی که ممکن است با شدت بیشتری به استرس ناشی از این بحران پاسخ دهند و دچار ترس از کرونا گردنند، شامل موارد زیر هستند:
- افرادی که بیشتر در معرض خطر بیماری شدید ناشی از ۱۹ COVID هستند (به عنوان مثال افراد مسن و افراد در هر سنی که دارای شرایط پزشکی خاصی هستند).
- کودکان و نوجوانان
- افرادی که از اعضای خانواده یا عزیزانشان مراقبت میکنند.
- پرستاران و پزشکان خط مقدم مانند ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی و اولین پاسخ دهندگان،
- کارگرانی که در صنایع غذایی کار میکنند.
- افرادی که دارای شرایط بهداشت روانی زمینهای هستند.
- افرادی که از مواد مخدر استفاده میکنند یا دارای اختلال در مصرف مواد هستند.
- افرادی که شغل خود را از دست دادهاند، ساعات کار آنها کاهش یافته است یا تغییرات عمده دیگری در شغلشان ایجاد شده است.
- افرادی که دارای معلولیت یا تاخیر در رشد هستند.
- افرادی که از نظر اجتماعی منزوی از دیگران هستند، از جمله افرادی که تنها زندگی میکنند، و افراد در مناطق روستایی یا مرزی.
- افرادی که در برخی از گروههای اقلیت نژادی و قومی حضور دارند (به نوعی به خاطر عقایدشان از اجتماع طرد شدند)
- افرادی که به اطلاعات با زبان اصلی خود دسترسی ندارند.
- افرادی که بیخانمانی را تجربه میکنند.
- افرادی که در یک محیط جمع (گروهی) زندگی میکنند.
- همان طور که میبینیم بیشتر مواردی را که ذکر کردیم مرتبط با شرایط اجتماعی است به عبارتی محیط و نحوه زندگی فرد میتواند تاثیر مستقیمی بر بهداشت روان اشخاص داشته باشد. به همین سبب افرادی که بیشتر در معرض دیگر اختلالات روانی قرار دارند به احتمال بیشتری دچار ترس از کرونا میشوند.
چگونه بر ترس از کرونا غلبه کنیم
در حال حاضر تمام جهان به صورت همزمان دچار یک آشفتگی گسترده شده است. و بسیاری از شرایط کنونی خارج از کنترل افراد است. بنابراین باید این شرایط را بپذیریم و با ترس از کرونا که با شدت و ضعف مختلفی بر خیلی از افراد تاثیر گذاشته است مقابله کنیم.
به جای اینکه به دنبال راهی برای فرار از آن باشیم، روی خود متمرکز شویم و توان خود را برای مقابله با آن بالا ببریم. به همین خاطر در اینجا مواردی را ذکر میکنیم که میتواند به افرادی که دچار ترس از کرونا شدهاند، کمک میکند که با آن مقابله کنند:
۱٫ احساسات خود را تقویت کنید.
بیشتر ما در این دوران دشوار به اطمینان، مشاوره یا کسی که به صورت دلسوزانه صحبتهای ما را کند احتیاج داریم. اما مراقب باشید که چه کسی را برای گفتگو انتخاب میکنید. ویروس کرونا تنها چیزی نیست که مسری باشد.
احساسات هم مانند این ویروس قابل انتقال هستند. از صحبت در مورد ویروس با افرادی که تمایل به منفی بودن دارند یا ترس شما را تقویت و بیشتر میکنند خودداری کنید. به سراغ افرادی بروید که در زندگی خود مثبت اندیش هستند. برای خواندن مقاله مثبت اندیشی کلیک کنید.
۲٫ از جسم و روح خود مراقبت کنید.
شاید این بیماری فرصتی باشد که به توانیم بدن خود را از هر نظر تقویت کنیم. به همین خاطر افراد میتوانند از تمام استراتژیهای کنترل استرس آزمایش شده و واقعی، مانند خوردن وعدههای غذایی سالم، خواب زیاد و مدیتیشن را در زندگی خود اعمال کنند.
فراتر از آن، با تمرین و در نظر گرفتن یک سبک زندگی سالم میتوان از دیگر بیماریها نیز خود را حفظ کرد. یک روال را به بهترین شکل ممکن حفظ کنید حتی اگر در خانه گیر کردهاید، سعی کنید به خواب منظم، مدرسه، وعدههای غذایی یا برنامه کاری خود پایبند باشید. این میتواند به شما در حفظ احساس طبیعی بودن و شرایط عادی کمک کند.
۳٫ برای فعالیتهایی که از آنها لذت میبرید وقت بگذارید.
یک کتاب خوب بخوانید، یک کمدی تماشا کنید، یک فعالیت سرگرم کننده یا یک بازی ویدیویی را انجام دهید، چیزی بسازید، مثلا یک دستورالعمل جدید، یک کاردستی یا یک قطعه هنری، مهم نیست که چه کاری انجام میدهید، فقط این اهمیت دارد که شما از نگرانی و ترس از کرونا خلاص شوید.
۴٫ در صورت امکان در طبیعت بیرون بروید.
آفتاب و هوای تازه به شما کمک خوبی میکند. حتی یک قدم زدن در اطراف محله شما میتواند حال شما را بهتر کند. فقط اطمینان حاصل کنید که از ازدحام جمعیت پرهیز کنید، از افرادی که با آنها روبرو میشوید فاصله بگیرید و از محدودیتهای منطقه خود پیروی کنید.
۵٫ راههایی برای ورزش پیدا کنید.
فعال ماندن به شما کمک میکند تا اضطراب به صورت کلی و ترس از کرونا را از بین ببرید، استرس را برطرف کرده و روحیه فرد را مدیریت میکند. در حالی که ممکن است کلاسهای بدنسازی و ورزشهای گروهی امکان پذیر نباشد، ولی شما هنوز هم میتوانید دوچرخه سواری کنید، پیاده روی کنید یا در اطراف خانه خود بدوید.
علاوه بر این خیلی از فعالیتهای ورزشی را میتوان بدون داشتن تجهیزات در خانه انجام داد به عنوان مثال یوگا و ورزشهای ایروبیک به راحتی در خانه قابل اجرا هستند.
۶٫ از خود درمانی خودداری کنید.
مراقب باشید که از الکل یا سایر مواد برای مقابله با ترس از کرونا استفاده نمیکنید. اگر تمایل دارید که مصرف الکل و سایر مواد اعتیاد آور دست بکشید، در حال حاضر بهترین زمان برای انجام این کار است.
یک تمرین آرامش انجام دهید.
وقتی عوامل استرس زا سیستم عصبی شما را از تعادل خارج میکند، روشهای آرام سازی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن و یوگا میتوانند شما را به حالت تعادل برگردانند.
البته به یاد داشته باشید در صورتی که تمرین منظم باشد بیشترین فواید را به همراه دارد، بنابراین سعی کنید هر روز حتی زمان کمی را برای این کار کنار بگذارید.