برنامه ریزی کنکور همواره به عنوان جزء جدانشدنی دانش آموزان مخصوصا در مقطع متوسطه دوم در نظر گرفته میشود. همگی دانش آموزان از ابتدای تحصیل با کلمه کنکور آشنا میشوند و برای موفقیت در آن به دنبال مشاور و برنامه ریزی و … هستند.
همه این افراد به دنبال بهترین مشاورها و راهنماها هستند تا بتوانند بهترین جدول برنامه ریزی را به آنها بدهند. اما چیزی که از آن غافل هستند این هست که خود فرد با علم به تواناییها و نقاط ضعف و قدرتش بهترین مشاور و راهنما برای خودش هست.
در این مقاله ما به شما میآموزیم تا بتوانید خودتان مشاور خودتان باشید و با توجه به زمانی که تا کنکور دارید و تواناییهایتان بهترین برنامه ریزی کنکور را داشته باشید.
آنچه در این مطلب میخوانید [ ]
کنکور آشنای دیرینه همه ما
از زمانی که وارد مدرسه میشویم زمزمههایی را میشنویم که یکی از مهمترین اتفاقات زندگیمان پدیدهای به نام کنکور است که از دید خانوادهها تمام آینده و سرنوشت ما به آن بستگی دارد و همین نگاه باعث استرس و اضطراب دانش آموزان در سالهای پایانی دوره متوسطه و یا همان دبیرستان خواهد شد.
این باور غلط نه تنها به افراد برای پیشبرد اهدافشان کمک نخواهد کرد بلکه میتواند به یک سیاهچاله برای دانشآموز تبدیل شود.
اما اگر به این دید نگاه کنیم که میتوانیم با قبولی در کنکور و در رشته و دانشگاه دلخواهمان مسیری درست را برای ایندهمان ترسیم کنیم پس با برنامه ریزی کنکور گامی موثر در این جهت برخواهیم داشت.
برنامه ریزی کنکور و تمامی جزییات و متعلقات آن میتواند یکی از تعیین کنندهترین عوامل آن برای جلو ردن شما از دیگر رقبا و یا در درجه اول آماده بودن خود شما برای این ماراتن نفسگیر باشد.
همانطور که یک دونده زیر نظر مربی با یک برنامه ورزشی و غذایی مناسب برای مسابقه آماده میشود؛ ما هم با این مقاله شما را برای کنکور آماده خواهیم کرد و برنامه ریزی کنکور را به شما یاد خواهیم داد.
اهمیت برنامه ریزی کنکور
علاوه بر نکاتی که در مقدمه در رابطه با کنکور و برنامه ریزی کنکور ذکر شد، یکی از مهمترین دلایل داشتن برنامه ریزی برای کنکور در تعداد بالای دروسی که دانش آموز باید مطالعه کند، است.
اینکه تمامی این درسها و اطلاعات با جزییات در ذهن بماند طوری که هر زمانی که به هرکدام از آنها نیاز داشتیم دچار سردرگمی نشویم یک دلیل بسیار بسیار پراهمیت برای برنامه ریزی کنکور است.
در واقع برنامه ریزی کنکور به دانش آموز کمک میکند که اطلاعات را به صورت دسته بندی شده و مرتب در ذهن خود ذخیره کند.
یک ویژن بورد درست و حسابی برای خودتان دست و پا کنید .
قطعا تا الان در مورد ویژنبوردها شنیدهاید، شما در این بوردها عکس و جزییاتی که مربوط به هدفتان است را نصب میکنید تا سبب ایجاد انگیزه در شما بشود.
میتوانید جزییات مربوط به رشته دلخواهتان یا عکس دانشگاه مورد نظرتان را به بورد نصب کنید. با جستجو در مورد ویژن بورد نمونههای خیلی خیلی جالبی را پیدا میکنید و بعد شما هم دست به کار شوید و یک ویژن بورد مخصوص خودتان بسازید.
این کار به انگیزه و رفع خستگی شما از درس خواندن خیلی کمک خواهد کرد، پس آن را جدی بگیرید.
ضریبها را در نظر بگیر.
ضریبهای رشته دلخواهتان را پیدا کنید. درسهایی که بالاترین ضریب را دارند در اولویت قرار بدهید این کار مخصوصا برای کنکور کارشناسی ارشد بسیار مناسب است. در واقع برای کنکور ارشد برنامه ریزی کنکور را بر اساس ضرایب طراحی و چیدمان کنید.
اول ذهنت را مرتب کن بعد برنامهات را.
قبولی در کنکور برنامه ریزی میخواهد اما قبل از آن ذهن متمرکز و مرتب میخواهد.
پس در برنامه ریزی کنکور فقط درسها را قرار نده بلکه اول زندگی و ذهنت را مرتب کن که بتوانی خروجی درستی در زمان کنکور داشته باشی.
برای تمامی نگرانیها، دغدغه و غمهایت چارهای بیندیش و یا حداقل برای مدتی همه را رها کن.
جمله معروف کمیت مهم نیست؛ کیفیت اهمیت دارد را حتما شنیدهاید، در مورد برنامه ریزی کنکور این بهترین توصیه و پند است.
میزانی که شما مطالعه میکنید اهمیتی ندارد اینکه چطور و در چه شرایط ذهنی مطالعه میکنید هزاران بار برای برنامه ریزی کنکور مهمتر است. پس قبل از برنامه ریزی کنکور اول سراغ زندگیات برو.
اهمیت نقاط قوت و ضعف در برنامه ریزی کنکور
این را بدانید که برای موفقیت در کنکور باید حتما برنامه ریزی داشته باشید.
برای برنامه ریزی کنکور باید اول یک سری از موارد را بسنجید؛ نقاط قوت شما در هنگام مطالعه و یادگیری چیست؟ نقاط ضعف شما کدام هست؟ در کدام درسها بهتر هستید و در کدامیک ضعیفتر ؟
همین حالا جدولی ترسیم و 4 ردیف برای آن طراحی کنید؛ دو ردیف برای نقاط ضعف و قوت رفتاری و عملکردی و دو ردیف برای ضعف و قوت درسی.
حالا با توجه به تمام اینها برنامه ریزی کنکور را شروع کنید.
1. توزیع عادلانه تست و مطالعه
یکی از مهمترین نکات برنامه ریزی کنکور گذاشتن زمان کافی هم برای تست زنی و هم برای مطالعه است. شما به همان میزان که به زمان نیاز دارید تا مطالعه کنید؛ به زمان زیادی هم برای تست زنی و تقویت این مهارت در خودتان دارید.
2. نوت برداری و مرور کنید
اگر فرض بگیریم شما در سال کنکور قرار دارید و یا برنامه ریزی کنکور را برای کنکور کارشناسی ارشد انجام میدهید؛ در هر دو صورت زمانی که نیاز به مرور مجدد مطالب دارید، قطعا مطالعه تمامی مطالب امری غیرممکن است.
پس در برنامه ریزی کنکور خود بعد از مطالعه هر درس یا در پایان هر روز زمانی را برای نوت برداری مطالب پراهمیت و یا خلاصهسازی مطالب پراهمیت بگذارید.
این کار علاوه بر آسان کردن مرور و مطالعه برای شما، باعث ثبت بهتر مطالب در شما خواهد شد.
3. زمان باقی مانده
اینکه شما در چه زمانی تصمیم میگیرید که بنشینید و برنامه ریزی کنکور خود را تنظیم و تدوین کنید و تا روز کنکور چقدر زمان و فرصت برای مطالعه دارید تعیین کننده نوع برنامه ریزی کنکور شما خواهد بود.
اگر در ابتدای سال هستید فرصت کافی برای مطالعه تمامی منابع را دارید و همینطور زمان مناسبی برای مرور آنها. اما اگر در اواسط سال هستید باید زمان خود را مدیریت کنید.
در چنین وضعیتی برنامه ریزی کنکور خود را بر اساس دروس ضریب بالاتر و همچنین دروسی که در فهم و ادراک آنها مشکل دارید؛ انجام دهید.
4. زرق و برق را رها کنید
استفاده از خودکارهای رنگی و برگههای متفاوت رنگی و تمامی زرق و برقهایی که باعث ایجاد روحیه در شما میشود بسیار خوب و مهم است اما حواستان به این موضوع باشد که این رنگی رنگیهای جذاب فقط روحیه شما را افزایش دهند و در شما ایجاد انگیزه کنند و عامل حواس پرتی شما از اصل موضوع که مطالعه درست است؛ نشود.
5. اصل مهمی به نام جمع بندی
به ماههای پایانی کنکور که نزدیک میشویم؛ برنامه ریزی کنکور هم تغییر خواهد کرد.
قطعا خبری از شرح و تفصیل مطالب وجود ندارد، بلکه همه دروس را باید جمع بندی کرد. جمع بندی مطالب عامل افزایش سرعت پردازش ذهن شما خواهد شد، در ارائه اطلاعات در زمانی که نیاز به استفاده آنها میشود.
پس در برنامه ریزی کنکور خود حتما زمان مناسبی برای جمع بندی که بتوانید در آرامش آن را انجام بدهید، بگنجانید.
6. کد گذاری با هایلایت (highlight code system)
کد گذاری با رنگهای هایلایت یک تکنیک بسیار خوب برای طبقه بندی مطالبی است که مطالعه میکنید.
فرض کنید در حال مطالعه زبان انگلیسی هستید و 4 رنگ هایلایت دارید. شما میتوانید به این ترتیب کد گذاری کنید: آبی (لغات جدید) ، سبز (collocation) ، بنفش (نکات جدید درس) و ….
این امر نه تنها میتواند برای شما مطالعه را آسانتر بکند بلکه به جمع بندی و مرور دوباره شما بسیار کمک خواهد. میتوانید با جستجویی ساده بیشتر در مورد این مطلب بدانید.
نکات مهم برای برنامه ریزی کنکور:
- ساده برنامه ریزی کنید و انجام پذیر، چرا که برنامه ریزی سخت و طاقتفرسا فقط شما را نسبت به انجام برنامه ناامید و سرخورده میکنند.
- مدل یادگیری خود را که در مقالههای برنامه ریزی و برنامه ریزی درسی در آن صحبت کردیم را حتما برای خود پیدا کنید، دانستن نحوه یادگیریتان شما را چند پله برای رسیدن به هدف نزدیکتر خواهد کرد.
- در کنار درس خواندن و مطالعه به اهدافتان فکر کنید و حتی المان و یا عکسهایی از آن را جلوی چشمانتان بگذارید تا انگیزه شما برای مطالعه و پایبندی به برنامه ریزی بیشتر شود.
- به میزان کافی بخوابید و به هیچ عنوان از ساعت خوابتان کم نکنید. مطالعه بیش از حد و از خواب گذشتن نه تنها نمیتواند شما را از رقبایتان جلو بیندازید بلکه بسیار مضر هم هست، نوع و کیفیت مطالعه شما دارای اهمیت است نه میزان زمان مطالعه شما.
سخن پایانی
شاید کنکور یک اتفاق مهم و یک پل برای رسیدن به هدفهایتان باشد اما قطعا مهمترین اتفاق زندگی هیچکس نخواهد بود.
برنامه ریزی کنکور؛ میتواند به مطالعه شما جهت درست بدهد و مسیر شما را روشن کند. پس به نکات بالا توجه کنید و به خاطر داشته باشید بهترین برنامه ریزی کنکور، برنامه ریزی است که خود شما با توجه به شرایط ذهنی، زمانی و بدنی و زندگی خود میکنید و نه یک برنامه ریزی کنکور دیکته شده.
ما فقط برای شما مطالبی را عنوان کردیم که بهتر و اصولی برنامه ریزی کنکور کنید. برای شما آرزوی موفقیت میکنیم و مطمئن باشید که میتوانید انجام بدهید و موفق شوید تنها به این شرط که بخواهید و درست تلاش کنید.
سلام من پشت کنکوری هستم و چندماهی از مطالعه فاصله گرفتم والان به هنگام مطالعه به شدت وسواس دارم
اعتماد بنفسم ازبین رفته و همش به زمان از دست رفته فک می کنم تو ذهنم طوفانه احساس می کنم دارم مریض میشم
دوست عزیز سلام
مسئله کنکور در ذات خودش استرس زا هست و این امر طبیعی است اما نباید اجازه بدهید که زندگی و تلاش شما را برای قبولی در آن تحت الشعاع قرار بدهد. شما باید نهایت تلاش خود را برای موفقیت در آن بکنید و در انتها با توکل بر خدا از این سد عبور کنید. زمان از دست رفته را رها کنید. اگر طبق مقاله برنامه ریزی کنکور برای ادامه زمان باقیمانده خود برنامه ریزی کنید مطمئن باشید شاهد موفقیت خود خواهید بود.