سیستم عصبی، شبکه پیچیدهای از اعصاب حسی، حرکتی و خودمختار است که در تمام فعالیتهای بدن دخالت دارند. از تنظیم تنفس گرفته تا کنترل حرکات، گوارش و تنظیم دمای بدن، سیستم عصبی در بسیاری از عملکردهای مهم بدن ایفای نقش میکند. مشکلات سیستم عصبی میتوانند به دلیل گردش خون ضعیف، ضربدیدگی یا فشار روی اعصاب، اختلال عملکردی اعصاب، عوارض دارویی یا مواد سمی و کمبود موادی مانند ویتامین های B6 و B12 و منیزیم رخ دهند.
برای کاهش خطر ابتلا به ضعف سیستم عضلانی، لازم است مراقب سلامتی خود باشید. با ایجاد تغییرات ساده در سبک زندگی، رژیم غذایی و انجام برخی درمانهای خانگی میتوانید سیستم عصبی خود را قوی کنید و زندگی سالمی داشته باشید.
آنچه در این مطلب میخوانید [ ]
تنفس عمیق:
تکنیکی ساده، اما موثر است که به ضعف سیستم عصبی، آرامش شما و کاهش استرستان کمک میکند و درضمن موجب بهبود توانایی بدن در التیام زخمها و خنثیکردن تاثیر استرس و اضطراب میشود. در یک وضعیت راحت بنشینید یا دراز بکشید و دستها را روی شکم بگذارید. از راه بینی یک نفس عمیق بکشید و شکم خود را باد کرده و ریهها را از هوا پر کنید. 3 ثانیه نگه دارید و به آرامی هوا را از دهان بیرون بدهید تا ریهها کاملا تخلیه شوند. این عمل دموبازدم عمیق را به مدت 5 تا 10 دقیقه ادامه بدهید و دو یا سه جلسه در روز این کار را تکرار کنید.
راهرفتن با پای برهنه:
راهرفتن با پای برهنه روی زمین نمناک، چمن (مخصوصا صبح) و یا شنهای ساحل به مدت 30 دقیقه در روز بهشدت برای سلامت سیستم اعصاب شما مفید است. وقتی پابرهنه راه میروید، الکترونهای موجود در سطح زمین به بدن شما منتقل میشوند و با ایجاد تغییرات فیزیولوژیک موجب تقویت سلامتیتان میشوند. براساس تحقیقات، راهرفتن با پای برهنه منجر به بهبود غلظت خون، تنظیم ضربان قلب، رفع التهاب، تعدیل کلسترول خون، خواب بهتر، تعادل سیستم اعصاب خودکار و کاهش سطح استرس میشود.

نور خورشید:
نور خورشید با تولید ویتامین D در بدن به تنظیم سیستم عصبی کمک میکند. کمبود این ویتامین خطر ابتلا به بیماریهای سیستم اعصاب مرکزی مانند اسکیزوفرنی و MS را افزایش میدهد. صبح زود بدن خود را (بدون استفاده از هرگونه ضد آفتاب) به مدت 10 تا 15 دقیقه درمعرض نور خورشید قرار دهید؛ همچنین میتوانید ویتامین D لازم خود را از مصرف غذاهایی مانند ماهی سالمون، شیر، تخممرغ و غلات دریافت کرده یا پس از مشورت با پزشک، از قرصهای مکمل استفاده کنید.

مراقبه:
مراقبه را در برنامه روزانه خود بگنجانید تا سیستم عصبیتان تقویت شود. یوگا برای تعدیل روحیه، کاهش کورتیزول (هورمون استرس)، تقویت سیستم ایمنی و افزایش سلامت عمومی جسم و روان نیز مفید است. مهم است حرکات صحیح را از یک کارشناس خبره یاد بگیرید و هر روز تمرین کنید.
منیزیم:
یکی از مهمترین مواد معدنی لازم برای سلامت اعصاب است. کمبود منیزیم تاثیر بازدارندهای بر انتقالدهندههای عصبی میگذارد. منیزیم همچنین به تولید سروتونین که موجب آرامش اعصاب و بالارفتن روحیه میشود کمک میکند و حتی آرامش عضلات را افزایش میدهد. خوراکیهای سرشار از منیزیم مانند شکلات تلخ، اسفناج، کاهو، موز، زردآلو، بادام، گردو، عدس و تخمه کدو بخورید؛ همچنین با مشورت پزشک میتوانید از قرصهای مکمل منیزیم نیز استفاده کنید.
اسیدهای چرب امگا 3:
بهمنظور کاهش خطر ضعف سیستم عصبی، مصرف غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3 را شروع کنید. چراکه این اسیدها برای رشد و عملکرد سیستم اعصاب مرکزی و بهبود انتقالهای عصبی ضروری هستند. در رژیم غذایی خود غذاهای سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 مانند گردو، ماهی، کلم، اسفناج و… را بگنجانید؛ همچنین با مشورت پزشک میتوانید از قرصهای مکمل نیز استفاده کنید.

ورزش:
ورزش منظم برای تقویت سیستم عصبی لازم است. پیادهروی، دویدن، شنا و دوچرخهسواری از جمله ورزشهایی هستند که میتوانند به حفظ سلامت سیستم عصبی کمک کنند.
چای سبز:
اسید آمینهای به نام «ال تیانین» در چای سبز وجود دارد که به افزایش ترشح دوپامین و سروتونین و درنتیجه تقویت روحیه و کاهش استرس کمک میکند. بهعلاوه کافئین موجود در چای سبز موجب افزایش هوشیاری، تمرکز و توانایی فکرکردن میشود. آنتیاکسیدانهای چای سبز خاصیت بهبود سلامتی سیستم اعصاب خودکار، کاهش خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، چاقی، آلزایمر و پارکینسون را دارد. روز دو سه فنجان چای سبز را با عسل مخلوط کنید و بنوشید.
بابونه:
گیاه بسیار محبوبی است که میتواند برای تسکین اعصاب و کاهش اضطراب استفاده شود و حتی کابوس، بیخوابی و دیگر اختلالات خواب را درمان میکند؛ پس روزی دوسه فنجان بابونه دم کنید و بنوشید.